Woonhuizen

KANTOORWONING HOENZADRIEL

KNOOP ARCHITECT foto dijkwoning hoenzadriel

(2008) procedure en ontwerp t/m oplevering

Op een ruime kavel tegenover enkele dijkwoningen is gekozen voor een bescheiden vormgeving gebaseerd op een traditionele architectuur. De woning staat op een terp en enkele volwassen bomen in de wei zorgen voor een landelijke atmosfeer. Het robuuste karakter wordt gedragen door ambachtelijk metselwerk met rollagen, opengewerkte hoeken en boerenvlechtwerk. De combinatie met gepotdekselde delen, de strakke omlijstingen en louvres zorgt verder voor een vriendelijker aangezicht.

BEDRIJFSWONING HEDEL

bedrijfswoninghedel

(2012) ontwerp t/m bouwvergunning.

De oorspronkelijke opdrachtgevers wilde een moderne woning met de ruimtelijke sfeer van gebouwen van de landbouwuniversiteit in Wageningen. Dit bijzondere ontwerp ontstond door te reageren op de aanwezige metalen loodsen. De beperkingen in het bouwvolume maakt een kelder noodzakelijk, waar de verblijfsruimten de benodigde lichtinval en ventilatie krijgen via een groot interne atrium. Hierin zou ook een klimwand komen voor vader en de kinderen.

DUBBELWONING ZALTBOMMEL

KNOOP ARCHITECT foto dubbelwoning zaltbommel

(2004) ontwerp t/m bestek.

Het bestemmingsplan schreef een tuindorparchitectuur voor. Het ontwerp haakt in op de (rode) paddestoeldaken elders in Zaltbommel en vanwege de centrale ligging aan de kromme woonstraat en tegenover het plein, is als expressief element een forse schoorsteen toegevoegd. Dit plan werd als eerste goedgekeurd maar helaas heeft Welstand er niet op toegezien dat de voorgeschreven tuindorparchitectuur ook inĀ de rest van het straatbeeld werd uitgevoerd.

DIJKWONING HEDEL

KNOOP ARCHITECT fotos dijkwoning hedel

(2007) procedure, ontwerp t/m bouwvergunning.

Dit begon met de vraag om een procedure te begeleiden voor de realisatie van een woonbestemming op een ondiepe dijkkavel. De bebouwingsregels aan de dijk enerzijds en de milieuzonering van het achterliggende bedrijf anderzijds, lieten weinig ruimte toe. Maar met enig doorzettingsvermogen is het gelukt om hier op uitzonderlijke wijze een bescheiden dijkwoning te realiseren.

WOONHUIS ALEM

KNOOP ARCHITECT fotos woonhuis alem

(2007) ontwerp t/m bouwvergunning.

Ook hier bestond de opgave uit het ontwerpen van een woonhuis op een ondiepe kavel langs de afrit van een dijk. Een bijzondere plattegrond maakt dat dit een compact woonhuis is geworden. Door te beantwoorden aan een uitgesproken stijlvoorkeur past dit woonhuis erg goed bij de naastliggende bebouwing.

SENIORENWONING GAMEREN

(2016) Ontwerp en bouwaanvraag.

De opdrachtgever wilde een levensloop-bestendig huis met een compleet woonprogramma op de begane grond. Maar het bestemmingplan eiste op deze mooie hoekkavel een hoogte accent. Door een bijzondere kapvorm in riet, een trappenhuis op de hoek en daarnaast een entree met een overdekte buitengang, hebben we een uitzonderlijk en stijlvol ontwerp kunnen maken dat later ook nog eens prima is uitgevoerd.

LOODSWONING DEN DUNGEN

(2015) Uitwerking en aanvraag.

Deze woning is door de opdrachtgever zelf ontworpen. De opdracht was om dit ontwerp technisch uit te werken en indien mogelijk verder te optimaliseren voor zelfbouw. Het ontwerp is vervolgens gevisualiseerd, aangevraagd en nu grotendeels volgens plan uitgevoerd, met toevoeging van het bandvenster.

VILLA ZALTBOMMEL

(2015) Ontwerp, aanvraag en bestek.

Een van de weinigen die uit het beeldwaliteitsplan de bouwstijl van het “Romantisch Kubisme” heeft gekozen. Het kubisme is voltooid en oogt nog nieuw, kaal en hard. Het gebouw geeft nog geen romantische indruk maar dankzij de mooie handvorm baksteen in Hilversums formaat en de jonge aanplant is dat een kwestie van tijd en weersinvloeden. In de uitvoering zijn de horizontale lijnaccenten helaas weggelaten en ook is duidelijk dat de vlaggenmast eigenlijk niet mag ontbreken.

JAREN 30 WONING ZALTBOMMEL

(2020) Ontwerp, aanvraag en bestek.

Een goed voorbeeld van hoe gevoel en behoefte aan esthestiek best wel eens mag prevaleren boven meters en functionaliteit. Dit mag de mooiste woning van het pleintje genoemd worden en dat is mede te danken aan het zeer vakkundige bouwbedrijf.

VILLA HOENZADRIEL

(2022) Ontwerp, aanvraag, bestek, aanbesteding en bouwmanagement.

Deze bijzondere villa in plan “Het Drielse Bosch” aan de Hoenzadrielsedijk heeft een speelse entree. Voor het wijdse uitzicht op de Zandmeren is de gevel transparant gemaakt en is de beleving van het interieur strak en ruimtelijk. De woning is volgens de BENG-norm opgeleverd met een A+++ label en bovendien helemaal energieneutraal te maken nadat er 4 extra zonnepanelen geplaatst zouden worden. De realisatie van het ingetogen tuinontwerp van Laansma zal het plan verder compleet maken. Zie ook https://www.knooparchitect.nl/ontwikkeling/